Dacii nu erau singurii nemuritori.

images

Credinţa dacilor în nemurire e poate una din mantrele cele mai excitante şi dătătoare de fiori identitari ale dacomanilor.În acelaşi timp e şi unul din argumentele lor preferate împotriva romanizării înaintaşilor noştrii balcanici.Că doar,vorba aia,cum putea să se romanizeze un popor ce credea în nemurire.Păi hai să-i întrebăm pe francezi,că şi strămoşii lor gali credeau în nemurire şi iacătă şi ei s-au romanizat,deşi am putea să dezminţim acest aspect contestând şi romanitatea francezilor dar mă îndoiesc că distinşii noştrii colegi de dispută o vor apuca pe drumul ăsta.Cu toate că sper să o facă.

Iulius Cezar scrie foarte clar în opera sa despre războiul împotriva galilor (De Bello Gallico,VI,14) că aceştia cred că “sufletele nu pier”. Iată,domnilor,un document istoric ce atestă o credinţă în nemurire şi la alt popor european înafară de daci.De asemenea şi germanicii aveau credinţa că sufletele eroilor căzuţi în luptă se duc în Walhalla unde au parte de desfătări alături de zei.

Vedem aşadar că traco-dacii nu deţineau drepturi de exclusivitate în Europa asupra credinţei în nemurirea sufletului,ci, dimpotrivă, aceasta era “o credinţă comună la popoarele din apusul şi centrul Europei” (P.P.Panaitescu,Introducere la istoria culturii româneşti, pag.42).

Deci,domnilor dacomani,nu vă mai laudaţi cu credinţă traco-dacilor în nemurire fiindcă nu era cu absolut nimic ieşită din comun în acea perioadă.

One thought on “Dacii nu erau singurii nemuritori.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s