Lămuriri despre referendumul din 6-7 octombrie 2018 (preluare)

Pe 6 și 7 octombrie 2018, suntem chemați să aprobăm legea inițiată de trei milioane de români prin care se va clarifica definiția căsătoriei din Constituție. Dacă nu ați auzit despre referendum, sau dacă nu vă sunt clare unele aspecte legate de acesta și de miza lui, sperăm ca punctele de mai jos să vă lămurească. Numeroși ierarhi și duhovnici cunoscuți au făcut apel pentru a ne prezenta la vot și să ne exprimăm opinia, considerând că votul din aceste zile este o șansă pentru a apăra familia și în special copiii de provocările societății actuale.

Referendumul pentru căsătorie ne cheamă pe fiecare să ne exprimăm opinia cu privire la legea redactată și trimisă la Parlament în mai 2015 de trei milioane de români. Ea constă din clarificarea cuvântului „soți” în art. 48 al Constituției, prin înlocuirea lui cu sintagma „un bărbat și o femeie”. Legea inițiată de cetățeni a fost aprobată de Parlament și avizată de Curtea Constitu­țională a României (CCR). Este deja publicată în Monitorul Oficial. Dar, fiind o lege care revizuiește Constituția, trebuie aprobată în mod direct de toți românii.

Când și cum are loc?

În zilele de 6 și 7 octombrie 2018, românii sunt chemați la urne ca să răspundă cu DA sau NU la o întrebare. Aceasta este stabilită prin lege pentru toate cazurile în care se revizuiește Constituția, nu doar pentru acest referendum. Întrebarea este: „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?” Este vorba de forma redactată de cetățeni, aprobată de Parlament, avizată de CCR și deja publicată în Monitorul Oficial. Vor vota DA cei care sunt de acord cu inițiativa cetățenească de a clarifica termenul de „soți” în Consti­tuție cu sintagma „un bărbat și o femeie”, adică de a clarifica definiția căsătoriei în Constituție.

Ce înseamnă validarea referendumului?

Și în țară, și în străinătate, se votează ca la alegerile preziden­țiale și parlamentare, adică inclusiv pe liste suplimentare. Doar la alegerile locale trebuie să se voteze la adresa de domiciliu. Rezultatul votului este valabil doar dacă există o prezență la urne de 30% din numărul de persoane înscrise în registrul votanților de la Autoritatea Electorală Permanentă. La ora actuală, numărul total al celor înscriși pe această listă este de 18.917.495. Așadar, este nevoie de prezența la urne a 5.675.245 de persoane. Și, pentru că, de obicei, la o votare sunt mereu voturi anulate, se consideră că o participare necesară pentru validare ar fi de aproximativ 6 milioane de cetățeni români cu drept de vot.

Nu este suficientă defi­niția căsătoriei din Codul Civil?

În Codul Civil căsătoria este definită ca uniune între un bărbat și o femeie. Cu toate acestea, Codul Civil poate fi oricând schimbat prin ordonanță guvernamentală sau într-un Parlament care beneficiază chiar și de o majoritate slabă. Pe când Constituția nu va putea fi modificată decât prin aceeași procedură ca şi cea de la actualul referendum.

Este democratic referendumul?

Da. Constituția, în articolul 2, precizează că suveranitatea (statutul de decident) aparține poporului, care o exercită prin reprezentanții săi (aleși în parlament – democrație reprezentativă) sau prin referendum (democrație directă). Așadar, referendumul este expresia pură a democrației, prin care poporul își exercită nemijlocit decizia. De aceea, dacă majoritatea votanților spun DA la referendum și referendumul este validat prin prezența de 30% la urne, legea intră automat în vigoare fără nici un al demers necesar și fără nici un alt adaos sau schimbare.

Referendumul divizează societatea?

Democrația implică pluritate de păreri și dezbatere. Numai în totalitarism există un pretins exercițiu democratic care oferă rezultat unanim (alegerile în timpul regimului comunist, de exemplu, când „câștiga” un singur partid). Acest referendum are potențialul de a uni românii dincolo de diferența de convingeri religioase sau politice. Studiile arată că aproximativ 80-90% din români sunt de acord cu definiția căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie.

Inițiativa redefinește familia?

Nu. În dreptul român, familia se bazează pe căsătorie (între un bărbat și o femeie) sau pe relații de filiație și rudenia ce decurge din acestea. Inițiativa cetățe­nească nu redefinește nimic, doar clarifică ceva, și anume căsătoria. Însă este adevărat că, în mod automat, și definirea familiei este influențată de modul în care este definită căsătoria.

Cum sunt afectate familiile monoparentale?

Revizuirea Constituţiei nu redefineşte nimic. Nu redefi­neşte nici familia şi nici măcar căsătoria. Pe cea din urmă doar o clarifică în înţelesul original intenţionat şi de primul legiuitor. Familia monoparentală, care decurge din filiaţie, nu este afectată cu nimic de clarificarea definiţiei căsătoriei.

Propunerea restrânge drep­turi?

Nu. Când a avizat iniţiativa cetăţenească, Curtea Constitu­ţio­nală a României a arătat că nicăieri în legislaţia românească nu există vreun „drept” la „căsătoria” între persoane de acelaşi sex. Cetăţenii nu pot fi acuzaţi că ar vrea să interzică ceva ce nu există. Persoanele de orientare homosexuală se pot căsători şi ele, dacă îndeplinesc condiţiile de acces la instituţia căsătoriei: să aibă peste 18 ani, să fie în deplinătatea capaci­tăţilor mentale şi să încheie căsătoria cu o persoană de sex opus şi care nu le este rudă apropiată.

Decizia poporului la referendum va putea fi igno­rată?

Nu. Decizia va avea efecte imediate. A existat în 2009 o consultare publică numită impropriu „referendum”, prin care oamenii, la iniţiativa preşedin­telui, au aprobat reducerea numărului de parlamentari. Nu a fost pusă în practică, deoarece era nevoie de o lege care să fie iniţiată ulterior. În cazul acesta, legea este deja redactată, avizată şi publicată.

Referendumul este o iniţia­tivă a Bisericii?

Nu. Iniţiativa aparţine unui grup de organizaţii non-guvernamentale şi a fost susţinută de toate cultele religioase din România. Ca orice ONG, cultele religioase sunt libere să se implice în plan civic-social.

Referendumul este o iniţia­tivă politică?

Nu. Este o iniţiativă legislativă a societăţii civile. Ca şi cultele, partidele au fost libere să o sprijine sau nu. Referendumul nu este o acţiune a partidului de la guvernare. Deputaţi din toate partidele au votat în favoarea propunerii legislative a celor trei milioane de cetățeni.

Referendumul va reglementa relaţiile intime?

Nu. Revizuirea Constituţiei se referă la ce vor să facă oamenii oficial, solemn şi insti­tuţional, la primărie, în faţa ofiţerului stării civile, nu în dormitor. Aşadar, nu afectează în nici un fel viaţa intimă.

 

Sursă

 

One thought on “Lămuriri despre referendumul din 6-7 octombrie 2018 (preluare)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s