Isterie la comandă

Dacă cei care astăzi fac spume la gură din cauza “acordului BOR-MAI”- “acord” care în realitate este doar o mică relaxare a sancţiunilor impuse de stat (nu doar, dar şi) Bisericii Ortodoxe pe durata epidemiei Covid-19 şi redarea parţială, incompletă şi temporară a unor drepturi cetăţeneşti constituţionale-, repet, dacă aceşti stoici reprezentaţi ai intereselor noastre ar fi sistat puţin lupta pe baricadele patriei (vezi Doamne!) şi ar fi cercetat puţin istoricul pretinsului pact bilateral, ar fi văzut şi dumnealor că prevederile acestuia au fost stabilite şi comunicate acum mai bine de o săptămână (Comunicatul Sfântului Sinod a fost dat pe 08.04.2020, vezi aici), nu s-ar mai fi comportat ca în faţa descoperirii bruşte şi neaşteptate a unei conspiraţii masonice şi nu ar mai fi muşcat din pereţi de mânie proletară la comanda lui X sau Y.

Aveţi mai jos redat integral comunicatul de presă al Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 08.04.2020 (îngroşările cu roşu îmi aparţin):

Îndrumări ale Cancelariei Sfântului Sinod, aprobate de Patriarhul României, privind slujbele de Florii, din Săptămâna mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti, în condiţiile stării de urgenţă.


Întrucât slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite anul acesta doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor mireni, pentru a oferi credincioşilor o anumită consolare şi pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate, urmare consultării cu Ministerul Afacerilor Interne, parohiile şi mănăstirile vor proceda după cum urmează:

1. Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.

2. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

3. Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 22 martie 2020).

4. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.

5. Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).

6. Pentru credincioșii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie.

7. Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

8. Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioşilor mireni.

9. De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.

10. La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.

11. În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile”, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

12. Tot în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor mireni.

13. Prezentele Îndrumări completează recomandările Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie 2020 intitulate Noi măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericești.

14. Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege.

15. Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor ca starea aceasta de grea încercare cauzată de pandemia actuală să înceteze cât mai curând!

 Cancelaria Sfântului Sinod
miercuri, 08 aprilie 2020

Mai pe scurt, despre “acord” se ştie de cel puţin o săptămână. Statul (Guvernul, Preşedinţia şi o parte din Parlament) nu poate să pretindă cu sinceritate că a fost luat prin surprindere sau că nu a ştiut cât a îngăduit Ministrul Afacerilor Interne Bisericii Ortodoxe să îşi practice cultul în noaptea de Înviere. Ei n-au decăt să afirme, noi nu îi credem.

De ce s-a reacţionat totuşi abia acum?

Cu sau fără legătură, lucrurile stau aşa:

1. “Acordul” s-a stabilit şi a fost comunicat publicului, cel puţin de către Biserica Ortodoxă Română (informaţia a stat şi stă la dispoziţia oricui dispune de o conexiune la internet), săptămâna trecută (06-12.04.2020). Tot săptămâna trecută a fost şi Săptămâna Mare la catolici şi protestanţi şi nu se cade, din omenie şi respect, evident, să fie tulburaţi în acea perioadă de un eventual ricoşeu al unui activist în plin exces de zel. În România tot ce vine din apusul Europei (de unde, mai nou, răsare soarele) trebuie conservat şi promovat. Altfel suntem “rusofoni”.

2. O revocare mai din timp a prevederilor “acordului” ar fi dat Bisericii Ortodoxe posibilitatea să se reorganizeze şi să găsească noi căi (în conformitate cu măsurile de prevenire şi stopare a răspândirii Covid-19 stabilite de stat, cum a făcut de la bun început; revin cu informaţii!) de a desfăşura sărbătoarea Învierii în condiţii cât mai aproape de cele normale (garantate de Constituţie, vezi aici, articolul 29), repet, în conformitate cu măsurile de prevenire şi stopare a răspândirii Covid-19 stabilite de stat. Odată cu revocarea “acordului”, cine ştie ce se va întâmpla.

3. Impactul emoţional ce însoţeşte descoperirea unui pericol iminent este mult mai mare decât în cazul unui pericol îndepărtat, iar reacţia celor expuşi direct acestui pericol poate fi direcţionată destul de uşor de către un terţ competent şi interesat.

Şi mai adaug că sunt sătul până peste cap de teatrul ieftin al unuia sau altuia (vezi aici) care de fiecare dată când iese la amvon să mai ardă câte o palmă Bisericii Ortodoxe, ţine mai întâi să îşi afirme botezul creştin-orodox şi credinţa în valorile creştine.  Mă întreb dacă un individ care îşi bate nevasta şi copiii, îşi înjură fraţii şi surorile, îşi denigrează familia pe unde apucă şi îi sapă fundaţia cu fiecare oacazie, mai poate să fie crezut când se dezvăluie lumii ca un mare susţinător al valorilor familiale. Să îl creadă ta-su şi cu mă-sa. Pe noi, ceilalţi, să ne lase în pace, că de abureli suntem sătui.

5 thoughts on “Isterie la comandă

 1. Mie mi se pare si “revolta” asta un spectacol prost regizat in care Jovannis are rol aparte in tunica lui rosie intre nemultumiti! Scopul? Sa credem ca vai Doamne ce mult am primit noi din DREPTUL la practicarea credintei! De fapt nu am primit nimic si nu o sa primim nimic! Pastile sunt o traditie exclusiv romaneasca mai veche iar lumina de la Ierusalim una mai noua. Atât si nimic mai mult! Eu renunt la amandoua pe veci cu conditia sa fiu in biserica!
  Nu stiu ce Sfinte Pasti o sa fie astea! Triste foarte triste si nu ar trebui sa fie asa! Doamne ai mila de noi!

  1. Papagalii ăştia revoltaţi de tot ies la înaintare sunt doar paravan, conştient sau fără măcar să îşi dea seama, caz în care sunt cu adevărat “idioţi utili”.
   Credeţi că astea sunt singurele sau primele sărbători pascale îngrădite de stat?

   1. Tocmai de aceea sunt asa suparat; se crează un precedent pe baza căruia vor repeta la nesfârșit până ne vor vor interzice de tot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s